torstai 14. kesäkuuta 2012

Mehiläis puuhastelua

Heippa!

Kuvassa olevat reippaat tytöt tuovat pesään siitepölyä hyvään tahtiin :)

Viimeisimpiä mehiläis puuhasteluja tältä kesältä oli jaokkeiden teko. Siinä olikin aloittavalle mehiläishoitajalle pähkäiltävää, onneksi taustatukena oli pitkän linjan mehiläistarhaaja, elikkä isäni.
Jaokkeen teko siis tarkoittaa, että mehiläis pesästä otetaan sikiökakkuja (kenno missä on syntymättömiä mehiläisiä) ja laitetaan ne uuteen tyhjään pesään. Mukaan laitetaan myös syötävää, eli hunajakakku :).

Kakku siiretään mehiläisineen, mutta lentokykyiset aikuiset mehiläiset lentelevät takaisin omaan vanhaan pesäänsä.
Jaokkeeseen kuuluu, tottakai uusi kuningatar, joka asetetaan pesän keskelle pienessä "häkissä".
Häkki on sitä varten, että jos mehiläiset ja uusi kuningatar pääsisivät heti kosketuksiin, niin kuningatar häädettäisiin pesästä, kamalana ja väärän hajuisena ja ruman näköisenä ja hyi!!!!

Yksi häkin reuna on tehty sokerista, ja mehiläiset alkavat mutustamaan sitä vimmalla, että pääsisivät karkoittamaan väärän kuningattaren. Mutustelussa kuluu kuitenkin aikaa, ja tällävälin kuningattaren tuoksu leviää pesään ja mehiläiset hyväksyvätkin sen uudeksi kuningattarekseen.

Ovelaa, sanon ma.

Ja siitä sitten välittömästi kaikki aloittavat normaalit puuhansa, kuningatar munii lisää väkeä, nuoret mehiläiset vahvistuvat ja aloittavat pian lentämisen ja ruuan hakemisen.

Lähiviikkoina voikin alkaa odottamaan mehiläisparvia. Eli vanha kuningatar munii uusia kuningattaria, ja ottaa hovinsa mukaan ja lähtee etsimään uutta pesäpaikkaa. Parvi liikkuu tiiviinä pallona ja parinpäivän sisällä se etsii itsellensä uuden pesäpaikan....tässä vaiheessa kaikki toivovat että se on pesälaatikko, eikä esimerkiksi jonkun savupiippu :D
 Tarhaan kannattaakin jättää houkutukseksi pari tyhjää pesää, ne saattavat hyvinkin pian saada asukkaita :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti